Beleidsplan

Waalwijk, 19 september 2023

                                              Beleidsvisie 2024 – 2029

                                       van Stichting Anitya Foundation

Algemeen

  1. De Stichting is opgericht op 19 november 2001 bij akte verleden voor notaris Mr. A.A.C.C. Rademakers te Roosendaal. De statutaire doelstelling van de Stichting is het duurzame behoud en bescherming van waardevolle natuur, bos en landschap en het bijdragen aan een vitaal en sociaal platteland.
  2. Op 30 november 2016 zijn de Statuten voor het eerst sinds de oprichting bij notariële akte gewijzigd. De wijzigingen hadden voornamelijk betrekking op de stapsgewijs herziene ANBI wet- en regelgeving sinds 2008. De Belastingdienst heeft op 15 november 2016 bevestigd dat onze nieuwe Statuten voldoen aan de ANBI wet- en regelgeving.

Na 30 november 2016 zijn de statuten tot op heden niet meer gewijzigd

  1. De Stichting is statutair gevestigd te Rotterdam en is kantoorhoudend te Waalwijk.

Zij is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 24328221 en kent het fiscale nummer 19.518.

De Belastingdienst heeft op 7 december 2007 een beschikking afgegeven waarbij de Stichting per 1 januari 2008 is aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI). De Belastingdienst heeft op 15 februari 2011 de Stichting beoordeeld, met als resultaat op 12 juli 2011 dat haar ANBI status zonder opmerkingen in orde is. Een ANBI is een instelling als bedoeld in artikel 5b van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen.

  1. Het Bestuur van de Stichting wordt gevormd door de bij de Kamer van Koophandel ingeschreven Bestuursleden.
  2. De Stichting dient zowel juridisch als feitelijk uitsluitend het algemeen belang en kent geen winstoogmerk hetgeen in de Statuten ligt verankerd. Eventuele beheer- en/of vermogensoverschotten zullen worden aangewend overeenkomstig haar statutair-maatschappelijke non-profit doel.
  3. Vanwege dit statutaire doel valt de Stichting primair te karakteriseren als een zelfwerkend fonds (“operating foundation”), type mri-fonds (mission related invested). Dit in tegenstelling tot stichtingen van het type “donating foundation” die grotendeels  projecten van derden via donaties financieel steunen.

Er bestaan daarnaast ook hybride fondsen met beider karakter.

  1. Als mri-fonds heeft de Stichting een aanmerkelijk deel van haar vermogen direct en duurzaam aangewend ten behoeve van haar sociaalecologische maatschappelijk doel. De dagelijkse immateriële maatschappelijke productie (impact) is substantieel. Dit blijkt echter niet uit de kille financiële verslaglegging via de staat van baten en lasten. Als niet-financiële maatschappelijke baten worden immers elke dag rust, ruimte, beleving, klimaat-nuttige CO2-vastlegging en biodiversiteit van flora en fauna “geproduceerd” door onze bossen, natuur en landschap.

Daarnaast leveren onze groene bezittingen maatschappelijk nuttige ecosysteem diensten waaronder groenblauwe diensten. Tevens wordt de belevingswaarde voor de medemens gediend door openstelling en rangschikking onder de Natuurschoonwet. De stichting is gecertificeerd natuurbeheerder, als volgt.

Sinds 2018 zijn wij door Stichting Certificering SNL gekwalificeerd als Natuurbeheerder. Wij beheren onze natuur volgens hun “Kwaliteitshandboek”.

  1. Het omvangrijke startkapitaal van de Stichting is in 2001 filantropisch en onherroepelijk geschonken uit privaat vermogen. Dit stamvermogen werd nadien onregelmatig en veelal aanmerkelijk uit private bron vergroot via schenkingen, legaten en erfstellingen. Het is de wens van de oprichters om dit stamvermogen en nadien verkregen schenkingen, legaten en erfstellingen qua koopkracht in stand te houden, terwijl eventueel optredende deflatie dient te worden genegeerd vanwege het streven naar continuïteit en duurzaamheid als onafhankelijke, private non-profit organisatie met haar statutaire natuur-landschappelijke bezittingen.

Het Beleid van de Stichting

  1. Het beleid in de jaren 2001 tot en met 2008 was primair gericht op de verwerving van eigen grootschalig en aansprekend natuur- en landschappelijk bezit met maatschappelijke en ecologische relevantie. Dit beleid werd in 2008 bekroond door de aankoop van het eeuwenoude cultuur-historische landgoed Kranengoor te Lochem, zie punt f. Dit kernbezit dient integraal, kwalitatief en duurzaam op eigen kracht in stand te worden gehouden en zo nodig te worden uitgebreid. Naast Kranengoor bezit de Stichting kleinschalige natuur-landschappelijke gebieden waaronder in Winterswijk.
  2. Secondair ondersteunt onze filantropische Stichting projecten van derden die vallen binnen haar doelstelling en beleid en veelal direct verband houden met de statutaire bezittingen. Meer algemeen-maatschappelijke projecten van derden met het oog op onze profilering en/of draagvlak kunnen ook worden ondersteund. 
  3. Activiteiten gericht op navolging van ons private, ecologische en maatschappelijke gedachtegoed verdienen eveneens onze aandacht en stimulering.
  4. Beleidsmatig onderhouden wij actief een maatschappelijk netwerk gerelateerd aan  onze activiteiten en ons streven naar zelfstandigheid en continuïteit. Vanwege onze natuur-landschappelijke doelstelling zijn wij aangesloten bij de FPG (Federatie Particulier Grondbezit) en haar provinciale afdeling het GPG.
  5. Het Beleid sinds 2001 ligt vast in bestuursbesluiten, verslagen en documentatie. Het werd en wordt naar het publiek gecommuniceerd via onze website, via bijeenkomsten en presentaties en via ons substantiële maatschappelijke netwerk.
  6. Door de aankoop (notariële levering op 4 maart 2009) van het monumentale, cultuur-historische landgoed Kranengoor in Laren (Gld) werd een eerste invulling gegeven aan het beleidsmatige streven ter verwerving van aansprekend, groen kernbezit.  Kranengoor omvat natuur, water, bossen, landschap en cultuurhistorie vanwege de eeuwenoude band met het aangrenzende landgoed Verwolde en valt daarmee integraal binnen ons statutaire doel.
  1. Het beleid in de jaren 2009 tot en met 2012 was gericht op kennisontwikkeling, planvorming, (her)inrichting en conservering, kortom op de duurzame instandhouding van landgoed Kranengoor zoals beschreven onder de punten a en f. Daarnaast werd het beleid als genoemd onder punten b, c en d voortgezet.
  2. Het beleid in de jaren 2013-2023 was gericht op continuering van het beleid uit voorgaande jaren. Daarbij is overwogen dat de resultaten in die periode succesvol in lijn waren met de statuten en de groene natuur-landschappelijke en sociale  bedoelingen van de oprichters. In deze beleidsperiode kon het kernbezit projectmatig actief worden doorontwikkeld. De concretisering van dit beleid werd vastgelegd in verslagen, publicaties, deskundige rapporten en overige documenten en in de jaarrekeningen met de activiteiten-verslagen.
  3. Het beleid in de jaren 2024-2029 zal beheersmatig en projectmatig zijn ingestoken, gericht op de duurzame en verantwoorde instandhouding en doorontwikkeling van bovengenoemd natuur-landschappelijk kernbezit, waaronder monumentale opstallen uit de 19e eeuw die integraal en historisch onderdeel uitmaken van het kernbezit.

Daarnaast zal het onder bovengenoemde punten b, c en d vermelde secondaire beleid worden gecontinueerd.

  1. Het Stichtingsvermogen dat niet duurzaam is vastgelegd in de statutaire bezittingen staat met rendement en kapitaal primair ten dienste van de ontwikkeling, inrichting,  conservering en het duurzame behoud van onze natuur-landschappelijke bezittingen. Indien de financiële ruimte dit toelaat zou ook elders nieuw statutair bezit kunnen worden verworven.
  2. Het beleggingsbeleid van het niet-statutair vastgelegde Stichtingsvermogen is gericht op een verantwoorde mix van liquiditeiten (sparen en deposito’s), courante beursgenoteerde effecten en commercieel vastgoed. Deze mix kan door het Bestuur worden aangepast naar aanleiding van regelmatige evaluaties, afhankelijk van de behoefte van ons natuur-landschappelijke bezit en de dynamiek op de markten van de diverse categorieën beleggingen.
  3. De vaste kosten van de eigen organisatie worden zo beperkt mogelijk gehouden. Dit wordt mede bereikt door de werking zonder loonlijst, de belangeloze inzet van toegewijde vrijwilligers en de doelmatige en efficiënte inzet van professionele diensten van derden.
  4. De Stichting kent als Vermogensfonds geen kosten ter verwerving van vermogen. Onze Stichting is immers geen fonds wervende instelling. De jaarlijkse financiële baten bestaan uit het rendement op het vermogen, uit behaalde resultaten bij vermogensmutaties en uit incidentele donaties, legaten en erfstellingen.
  5. De Bestuursleden verrichten hun werkzaamheden onbaatzuchtig. Zij ontvangen geen onkostenvergoeding en geen vacatiegeld.

Vastgesteld door het Bestuur van Stichting Anitya Foundation

in haar Bestuursvergadering van 19 september 2023